Novosti

Specijalisticka ordinacija iz Interne medicine Prof. dr Predrag Djordjevic – Dedinje potpisivanjem ugovora o poslovno – tehnickoj saradnji sa Medicinskom Akademijom, US Medical School postala je NASTAVNA BAZA tog prvog privatnog Medicinskog fakulteta u Srbiji za redovne, dodiplomske i posle diplomske studije medicine.

Pored mastave ugovor predvidja saradnju i u oblastima naucno-istrazivackog rada, izdavacke delatnosti i dr.

Na ovaj nacin jos jednom su potvrdjeni i priznati ekspertski rezultati Prof. dr Predraga Djordjevica, doajena srpske endokrinologije i dijabetologije, koje je on postigao visedecenijskim radom u univerzitetskoj nastavi studija medicine, naucnoistrazivackom radu kao i u radu sa pacijentima.

Pojedinosti o tom vrlo uspesnom radu naci cete u biografiji Prof. Djordjevica na ovom sajtu.

Prof. Djordjevic nastavlja i poseban vid edukcije pacijenata dijabeticara i drugih u redovnoj rubrici: PITANJA I ODGOVORI , takodje na ovom sajtu. Molimo Vas da nam se jos vise nego do sada javljate u vezi onoga sto vas interesuje. NEMA NEVAZNIH PITANJA!

Pitanjima omogucavate i nama da vam jos vise pomognemo posebno u oblasti zdravstvene zastite dijabeticara. OCEKUJEMO VASA PITANJA, PREDLOGE, KOMENTARE ….


VAŽNO OBAVESTENJE:

“Specijalisticka ordinacija iz Interne medicine Prof.dr Predrag Djordjevic-DEDINJE” registrovana je za pruzanje usluga u sistemu DELTA GENERALI zdravstvenog osiguranja. Time je prepoznat i uvazen visoki nivo zdravstvene zastite koja se pruza u ovoj ordinaciji.

Ocekujemo Vas da vam pomognemo.
Prof. dr Predrag Djordjevic


Na 10-om Kongresu Mediteranske Grupe za proučavanje Dijabetesa (šećerne bolesti) (MGSD) koji je održan u Istanbulu, Turska od 26. do 29. Aprila 2007. godine Prof. Dr Predrag Djordjevic je dobio HIPPOCRATES-ovu medalju za dugogodišnji uspešni rad u MGSD i visoko stručo-medicinski i naučni doprinos proučavanju šećerne bolesti.

Nagrada se sastoji od vrlo lep dizajnirane, pozlaćene medalje urađene u Parizu od strane čuvene juvelirske grupe.

Informacija 1:
Prof. Dr Predrag Đorđević bio je rukovodilac Postdiplomskog kursa zemalja Mediterana koji je održan 4. i 5. oktobra u Beogradau. Učestvovalo je 16 predavača, najeminentnijih dijabetologa: 7 iz inostranstva (Grčka, Turska, Finska, Francuska, Egipat) i 9 iz Srbije. Slušalaca, mlađih lekara je bilo preko 100. Tema kursa je bila rano otkrivanje i prevencija (sprečavanje pojave) šećerne bolesti tipa 2 u osoba sa povećanim rizikom. Prof. Đorđević je održao 2 predavanja: prvo, o uticaju Mediteranske dijete na sprečavanju pojave ovog tipa šećerne bolesti u kojem je preporučio hranu sa dosta složenih ugljenih hidrata a ne običnih šećera, sa dosta biljnih vlakana a siromašnu mastima. To znači: svakodnevno unošenje povrća i voća, većinom biljne masti (najbolje maslinovo ulje), od mesa: riba, pileće, ćureće, junetine i teleltine. Takva hrana sprečava gojaznost, smanjuje prisutnu gojaznost i od izuzetne je koristi i za sprečavanje i lečenje oboljenja srca (infarkt srčanog mišića) i krvnih sudova (povišen pritisak krvi).
Pošto se u zemljema Mediterana redovno koristi alkohol, postavljeno je ograničenje: dnevno, dve čaše vina za muškarce i jedna čaša vina za žene.

U drugom predavanju, Prof. Đorđević je izneo odlične rezultate tima kojim rukovodi: naime, u gojaznih osoba starosti od 45 do 70 godina, sa početnim povećanjem šećera u krvi, pojava tipa 2 šećerne bolesti bila je sprečena u 68% (7 od 10) ispitivanih osoba.

Prof. Đorđević sada sa svojim timom učestvuje u velikom projektu Evropske Zajednice koji uključuje skoro 10 000 osoba, sa rizikom, čiji je cilj isti: na vreme otkriti osobe sa rizikom i primenom zdravog načina života: napred opisane ishrane i svakodnevne fizičke aktivnosti sprečiti pojavu tipa 2 šećerne bolesti.
Prof. Đorđević poziva sve osobe iz cele Srbije, starosti od 45 do 74 godine, oba pola, članove njihovih porodica i njihove prijatelje i poznanike da se uključe u ovaj projekat.

Informacija 2:
Prof. Predrag Đorđević učestvovao je kao delegat Udruženja za proučavanje šećerne bolesti Srbije, čiji je dugogodišnji predsednik, u radu generalne Skupštine Evropskog dela Internacionalne Federacije za šećernu bolest koja je održana u Dablinu, Irska 21.-24. septembra 2007. godine. Pored ostalih, vrlo interesantnih tema bilo je reči i o radu IMAGE Projekta Evropske Zajednice čiji su ciljevi: rano otkrivanje i prevencija tipa 2 šećerne bolesti i posebno sačinjavanje Evropskih vodiča u te svrhe kao i za rano otkrivanje, sprečavanje i lečenje kardiovaskularnih komplikacija šećerne bolesti.

Tim kojim rukovodi Prof. Đorđević je član ovog projekta. U drugom delu ovog sastanka bili su diskutovani problemi organizacije i rada Udruženja lekara i bolesnika od šećerne bolesti sa mnogim važnim temama: rukovođenje, pravna regulativa, zaposleni kadrovi, finansiranje, odnos sa državom, javnim mnjenjem i sponzorima, poslovi marketinga, kako najbolje rukovati s novcem, na primer da se uloži u nekretnine, akcije ili u banku. Vrlo slično, svakoj dobroj firmi kojima rukovode naša braća Rotarijanci kao eksperti i rukovodioci u svojim oblastima delovanja.

Prof. Đorđević je izneo naša pozitivna ali i negativna iskustva koja su pored subjektivnih faktora vezana i za sadašnje društveno-ekonomske, socijalne i medicinske uslove u našoj zemlji.